Eerder stoppen met werken

Introductie

De één wil blijven werken tot het echt niet meer kan en de ander wil het liefste al op zijn vijftigste met pensioen. Gelukkig leven we in een vrij land en kunnen we deze keuze zelf maken. Heel veel eerder stoppen met werken isniet voor iedereen weggelegd, maar toch zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld een paar jaar eerder te stoppen.

Eerder met pensioen: waar moet je rekening mee houden?

In Nederland wordt de AOW-leeftijd steeds hoger. Dit betekent dat je op latere leeftijd pas AOW krijgt. Deze uitkering is onderdeel van het totale pensioenbedrag wat je later op je rekening krijgt. Wil je dus eerder stoppen met werken, dan moet je er rekening mee houden dat je nog geen AOW krijgt.

Bij veel pensioenfondsen heb je de mogelijkheid om je pensioen eerder te laten starten. Je bouwt dan wel minder pensioen op en het opgebouwde pensioenbedrag moet je verdelen over een langere periode. Dit betekent dat je iedere maand een lager bedrag op je rekening krijgt. Ben je benieuwd wanneer je met pensioen kan? De Pensioenchecker app berekent voor elke leeftijd welk pensioen je uitgekeerd zou krijgen.

Pensioenchecker app met verwachte scenarios

Je vervroegd pensioen berekenen

Ga je eerder met pensioen, dan wordt jouw maandelijks pensioen lager. Dat heeft verschillende redenen:

  1. Je stopt eerder met werken waardoor je minder pensioen opbouwt.
  2. Je ontvangt over een langere periode pensioen. Je opgebouwde pensioen wordt dus over meer jaren verdeeld. Met andere woorden: het pensioen dat je maandelijks ontvangt, is wat lager.
  3. Ben je nog geen 67 jaar? Dan betaal je meer inkomstenbelasting dan je vanaf je 67e. Op je 66e krijg je dus minder uitgekeerd dan op je 67e.

In de Pensioenchecker app zie je vanaf 67 jaar ook je AOW-uitkering. Stop je eerder, dan is het AOW-bedrag niet zichtbaar omdat je nog geen recht hebt op AOW.

3 jaar eerder met pensioen met de RVU-regeling

In Nederland zijn er cao’s met de RVU-regeling. Dit is een regeling voor werknemers zodat ze maximaal 3 jaar eerder met pensioen kunnen. Je ontvangt dan maandelijks een vaste uitkering totdat je met pensioen gaat. Deze uitkering is gelijk aan de AOW. Als je gebruik maakt van deze regeling bouw je wel nog volledig pensioen op. Op www.mvtrvu.nl kun je zien of jij ook in aanmerking komt voor de RVU-regeling.

Download de Pensioenchecker

Een snel en duidelijk overzicht van je toekomstige financiële situatie.

Zekerheid voor later

Je privacy is beschermd