Pensioenleeftijd: bereken het nu

Introductie

Je hebt vast weleens een verhaal gelezen van iemand die op zijn 40e al met pensioen was. Is natuurlijk mooi, maar niet voor iedereen een optie. En dat hoeft ook niet, want werken kan je ook heel veel mooie dingen brengen. Maar wil je wel eerder stoppen met werken, dan is het handig om daar al over na te denken. Op jonge leeftijd heb je namelijk voldoende tijd om extra te sparen of te beleggen.

Waarop wordt de pensioenleeftijd bepaald?

Vroeger ging je vaak al op je 65e met pensioen. En je eigen opa en oma misschien al op hun 60e . Nu zien we dat dat vaak niet meer kan. Dit heeft te maken met alle stijgende kosten maar ook omdat we langer leven. Daarom heeft de overheid besloten de AOW-leeftijd te verhogen. Pensioenfondsen in Nederland houden de AOW-leeftijd ookaan in hun berekeningen. Dit noemen zij de pensioenleeftijd. We koppelen de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd vaak aan elkaar maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je voldoende geld hebt, kun je al eerder met pensioen gaan en hoef je niet te wachten op de AOW.

Pensioenchecker app met verwachte scenarios

Wanneer kan ik met pensioen?

Wist je dat er ook pensioenfondsen zijn waar je deeltijd met pensioen kunt gaan? Je kunt dan zelf kiezen voor hoeveel procent je wilt stoppen met werken. Over de uren die je nog werkt bouw je dan verder pensioen op. Maar of je wel of niet eerder kunt stoppen met werken hangt af van je pensioenuitvoerder. Ze hebben niet allemaal dezelfde regels. En daarnaast heb je natuurlijk wel voldoende geld nodig om daarna te kunnen leven. Zet dus altijd goed op een rijtje wat je nodig hebt en bepaal dan of je eerder met pensioen kunt. Je pensioenuitvoerder helpt je natuurlijk ook graag om te bepalen wanneer je met pensioen kunt.

Je pensioenleeftijd berekenen met de Pensioenchecker

Download de app, log in met je DigiD en check! Je ziet dan direct wat je tot nu toe hebt opgebouwd. En wat je per maand netto op je rekening krijgt als je met pensioen gaat. In de app kun je spelen met verschillende leeftijden en kun je zien wat dit betekent voor het uiteindelijk bedrag dat je maandelijks ontvangt. Je kunt dan zelf goed uitrekenen hoeveel extra geld je zelf nodig hebt om niet meer te hoeven werken.

Download de Pensioenchecker

Een snel en duidelijk overzicht van je toekomstige financiële situatie.

Zekerheid voor later

Je privacy is beschermd