Sparen voor pensioen

Introductie

Heb je al gekeken in de Pensioenchecker app hoeveel jij krijgt als je met pensioen gaat? Ben je geschrokken of viel het je juist mee? Hoe dan ook heb je altijd de mogelijkheid om extra te sparen. Zo bouw je extra pensioen op watje weer kunt gebruiken als je misschien eerder wilt stoppen met werken.

Extra pensioen opbouwen?

Denk jij dat je later genoeg geld hebt? Dat je met de AOW-uitkering en je werknemerspensioen het leven kan leven wat je graag wil? Of ben je zzp-er en op zoek naar de beste mogelijkheden om pensioen op te bouwen? Voor veel mensen blijkt dat ze het liefste toch nog wel wat extra geld hadden willen hebben. Juist om net nog dé dingen te kunnen doen waar tijd voor is als je met pensioen gaat. Bijvoorbeeld op reis met de camper, overwinteren in Spanje of een huisje in het bos.

Pensioenchecker app met verwachte scenarios

Aanvullend pensioen: sparen, beleggen of een lijfrente?

Gelukkig kun je extra pensioen opbouwen. En vaak ook nog met belastingvoordeel. Dit betekent dat je extra kunt sparen, beleggen of een lijfrente af kunt afsluiten zonder dat je daar op dat moment belasting over moet betalen. Dit doe je pas als je uiteindelijk ook met pensioen bent en het geld beschikbaar komt. Dan ziet de belastingdienst het geld als inkomen en moet je er inkomstenbelasting over betalen.

Zelf sparen of beleggen

Als je zelf spaart of belegt is het geld altijd te gebruiken. Want stel je hebt een financiële tegenvaller dan is het fijn als je geld hebt. De belastingdienst ziet dit als vermogen en daar moet je wel belasting over betalen. Heb je geen partner dan betaal je vermogensbelasting vanaf €50.650 (bedrag 2022), ben je samen dan betaal je vermogensbelasting vanaf €101.300 (bedrag 2022).

Een eigen pensioen opbouwen

Bij de bank of een verzekeraar kun je verschillende pensioenproducten afsluiten. Iedere maand of elk jaar kun je dan een bedrag storten. Dit bedrag komt pas vrij op de vastgestelde einddatum en daarna ben je verplicht om een pensioenuitkering te kopen. Je krijgt dan maandelijks als aanvulling op je pensioen dit geld op je rekening. Over dit bedrag betaal je dan wel inkomstenbelasting want de belastingdienst ziet het als inkomen.

Blijven werken

Ga je bijna met pensioen en blijkt dat je te weinig inkomen hebt? Dan kun je natuurlijk ook altijd blijven werken. Je ontvangt dan alsnog je AOW en je werknemerspensioen. Over het extra geld dat je verdient betaal je wel inkomstenbelasting maar deze is lager voor mensen die al met pensioen zijn.

Hypotheek aflossen

Je kunt ook proberen om je hypotheek sneller af te lossen. Zo heb je minder of geen woonlasten meer als je met pensioen gaat. Dan heb je ook minder geld nodig als je stopt met werken. Alle opties hebben voor- en nadelen. Wil je weten welke optie voor jou het beste is? Laat je dan goed informeren door een financieel adviseur.

Download de Pensioenchecker

Een snel en duidelijk overzicht van je toekomstige financiële situatie.

Zekerheid voor later

Je privacy is beschermd