Pensioen opbouwen

Introductie

In Nederland bouw je via verschillende wegen pensioen op. Zo hebben we de AOW, het pensioen dat je opbouwt via je werkgever als je in loondienst bent en het bedrag dat je zelf spaart, belegt of als je een lijfrente afsluit.

Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op?

Iedereen die werkt, bouwt uiterlijk vanaf zijn 21e pensioen op. Dit kan nog weleens verschillen per cao omdat werkgevers verschillende afspraken maken met de vakbonden. Check daarom altijd goed hoe de pensioenopbouw geregeld is bij jouw werkgever.

Pensioenchecker app met verwachte scenarios

Hoe werkt de pensioenopbouw?

Je uiteindelijke pensioen bestaat uit verschillende delen, het deel dat je zelf opbouwt via je werkgever, de AOW-uitkering en daarnaast heb je zelf nog de mogelijkheid om extra bij te sparen.

Een volledige AOW krijg je als je minimaal 50 jaar in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Iedereen in Nederland krijgt AOW. Maar heb je bijvoorbeeld een aantal jaar in het buitenland gewoond, dan heb je geen recht meer op een volledige AOW. Voor ieder jaar dat je niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt ontvang je uiteindelijk 2% minder AOW-uitkering.

Ben je in loondienst? Dan bouw je vaak pensioen op via je werkgever. Je werkgever betaalt dan een gedeelte vande premie en jijzelf ook. Dit gaat automatisch via je werkgever. Wat je zelf moet betalen is afhankelijk voor de arbeidsvoorwaarden van je werkgever. Maar niet alle werkgevers zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Dit betekent dat ze geen pensioenpremie voor je afdragen en je dus niets opbouwt. Als je dan niet zelf gaat sparen kan dit betekenen dat je later een pensioengat hebt. Ga je in dienst bij een nieuwe werkgever? Vraag dan ook altijd naar de pensioenregeling! Voor veel mensen is het pensioen dat ze opbouwen via hun werkgever later namelijk de belangrijkste inkomstenbron.

Naast je AOW en pensioenopbouw via je werkgever kun je ook altijd zelf extra gaan sparen, beleggen of een lijfrente afsluiten. Door zelf extra te sparen, kun je uiteindelijk je pensioen verhogen. Niet voor iedereen is het mogelijk om hele grote bedragen extra voor je pensioen te gebruiken. Maar dat hoeft natuurlijk niet, ook kleine bedragen opzij zetten kan je al veel opleveren voor later. Hoe eerder je begint hoe meer je kunt bijsparen.

Zelf pensioen opbouwen

Als zzp-er bouw je in Nederland niet automatisch pensioen op. Je ontvangt natuurlijk wel AOW. Maar dit is niet altijd voldoende. Daarom is het belangrijk dat je als zzp-er ook goed nadenkt over je pensioen voor later. In Nederland kun je via een bank of verzekeraar speciale pensioenproducten afsluiten. Ook is het bij sommige pensioenfondsen mogelijk om te blijven ook al ben je uit loondienst gegaan. Je betaalt dan wel de volledige premie zelf. Deze premie is maximaal 10 jaar aftrekbaar van de belastingdienst.

Download de Pensioenchecker

Een snel en duidelijk overzicht van je toekomstige financiële situatie.

Zekerheid voor later

Je privacy is beschermd