Pensioen berekenen met
de Pensioenchecker

Introductie

Hoeveel pensioen je nodig hebt? Dat is natuurlijk lastig te zeggen als je nog jong bent! Heb je bijvoorbeeld een koophuis en is de hypotheek afgelost als je met pensioen gaat? Heb je een luxe levensstijl of vallen je uitgaven mee? Wil je graag nog reizen over de wereld of niet? De antwoorden op deze vragen kunnen je uiteindelijk helpen om te bepalen hoeveel pensioen je nodig hebt als je stopt met werken. Eerst leggen we even uit hoe pensioen in Nederland precies geregeld is.

Hoeveel pensioen bouw ik op?

Je uiteindelijke pensioen bestaat uit verschillende delen, het deel dat je zelf opbouwt via je werkgever én de AOW uitkering. Daarnaast heb je zelf nog de mogelijkheid om extra bij te sparen.

Werk je in loondienst? Dan is de kans groot dat jouw werkgever iedere maand pensioenpremie voor je betaalt aan het pensioenfonds. Zelf betaal je ook pensioenpremie. Op je loonstrookje kun je zien hoeveel dat precies is. Ze zeggen weleens dat je 1 dag in de week werkt voor je pensioen voor later.

De AOW is een maandelijkse uitkering van de overheid. Een volledige AOW-uitkering krijg je als je 50 jaar in Nederland hebt gewerkt en/of gewoond. Ga je bijvoorbeeld een paar jaar in het buitenland wonen en/of werken, hou er dan rekening mee dat je later ook minder AOW krijgt en dus ook tijdelijk minder pensioen kan opbouwen. Dit kan zorgen voor een pensioengat.

Pensioenchecker app met verwachte scenarios

Hoeveel pensioen heb ik later nodig?

Maar een gat in je pensioen hoeft geen probleem te zijn. Je kunt altijd extra bijsparen. Er zijn banken die speciale pensioenproducten hebben zodat je later genoeg geld hebt om te leven zoals jij dat wilt. En dat is voor iedereen anders. Zet het eens op een rijtje wat voor jou belangrijk is, check hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd en alleen dan kun je een inschatting maken of het genoeg is.

Hoeveel pensioen krijg ik later?

Maar wat je uiteindelijk later op je rekening krijgt als je met pensioen gaat, is voor iedereen anders. Werk je parttime? Dan bouw je minder pensioen op dan iemand die fulltime werkt. En ga je bijvoorbeeld een jaar op reis, dan bouw je een heel jaar lang ook geen pensioen op. Of kies je ervoor om te stoppen met werken als je net een kind hebt gekregen? Ook dan bouw je tijdelijk geen pensioen op. Welke keuze je ook maakt, het is altijd belangrijk om goed na te denken wat dit betekent voor je pensioen. Niemand wil natuurlijk later te weinig geld hebben.

Bruto-en netto pensioen: wat is eigenlijk het verschil?

Nog even belangrijk om te weten: als je pensioen opbouwt betaal je geen belasting over het bedrag dat je opbouwt. Dat doet je werkgever namelijk al. Maar als je uiteindelijk stopt met werken, dan betaal je over je pensioen wel belasting. De belastingdienst ziet je pensioen namelijk als inkomen en dat betekent dat je inkomstenbelasting moet betalen. Je pensioenfonds zorgt ervoor dat over het bruto-bedrag al belasting betaald wordt. Het netto-bedrag dat overblijft wordt maandelijks door het pensioenfonds op je rekening gestort.

Wil jij weten hoeveel pensioen je nu al hebt opgebouwd? Dat kan met de Pensioenchecker. Download de app, log in met je DigiD en check! Je ziet direct wat je tot nu toe hebt opgebouwd en wat je per maand op je rekening krijgt als je met pensioen gaat.

Download de Pensioenchecker

Een snel en duidelijk overzicht van je toekomstige financiële situatie.

Zekerheid voor later

Je privacy is beschermd