Binnen een paar minuten weten hoeveel inkomen je later hebt.

Via de Pensioenchecker app log je veilig in via DigiD. Daarna krijg je toegang tot jouw financiële situatie bij pensioen.

Pensioenchecker App
Scan & Download:
Scan deze QR code om de app te downloaden.
Open je camera &
scan de code.

"Mijn pensioen bekijken was nog nooit zo makkelijk, binnen een handomdraai gefixt!”

Jennifer • 32 jaar

Je pensioen checken was nog nooit zo makkelijk

Binnen een paar minuten

Direct zien wat je later krijgt

Netto bedragen

Onze app is
gratis te gebruiken

Ondersteund door de pensioenfederatie

Je data is veilig & beschermd

Je data blijft van jou

Dit is een initiatief van de gehele pensioensector. Meedoen?

 Veelgestelde vragen

Van wie is de Pensioenchecker?

Deze app is een initiatief van Nederlandse pensioenuitvoerders en de Pensioenfederatie. Verdere initiatiefnemers zijn: ABP, AZL, PFZW, PMT, PME, TKP, Pensioenfonds Horeca & Catering en ABN AMRO Pensioenfonds. De vrienden van de Pensioenchecker zijn: Stichting Shell Pensioenfonds, Shell Nederland Pensioenfonds, PWRI, Pensioenfonds Philips, PGB, Pensioenfonds Notariaat, Pensioenfonds Koopvaardij, Pensioenfonds Meubel, Pensioenfonds voor Architectenbureaus, Pensioenfonds Rail & OV en het Nederlandse pensioenfonds.

Wij willen dat je op een eenvoudige manier kan checken:

1. Hoe hoog jouw inkomen voor later is.

2. Op welke leeftijd je met pensioen kan.

3. Wat extra sparen doet voor jouw pensioen.

4. Of je eerder kan stoppen.

Hoe berekent de Pensioenchecker mijn pensioen?

Door in te loggen met DigiD wordt jou te bereiken pensioen opgehaald bij mijnpensioenoverzicht.nl. Wij tellen daar een standaard AOW-uitkering bij op. Voor alleenstaanden is dat € 1.200,- en als je een partner hebt € 800,-. Om jouw pensioen netto te maken houden we rekening met inkomstenbelasting van dit jaar. Omdat de bedragen ongeveer zijn, ronden we alle bedragen af op tientallen.

Hoe werkt bedrag verhogen?

Je kunt jouw pensioen verhogen door zelf extra te sparen. In de app laten we zien wat het betekent als je 20 jaar lang elke maand een bedrag spaart. Het extra gespaarde bedrag krijg je elke maand jouw leven lang. We gaan hier uit van belastingvrij sparen. We houden dus geen rekening met belastingen. Ook is er geen rekening gehouden met inflatie. Heb je een lijfrente of spaar je bij een bank? We kunnen die potjes niet meenemen in deze berekening. Ook tijdelijke inkomsten worden niet meegenomen. Omdat de bedragen ongeveer zijn, ronden we alle bedragen af op tientallen.

Hoe werkt eerder of later stoppen?

De pensioenleeftijd is bij de meeste pensioenuitvoerders 67 jaar. Vaak kan je ook eerder met pensioen. Als je eerder met pensioen gaat wordt jouw pensioen lager. Dat heeft verschillende redenen:

1. Je stopt eerder met werken waardoor je minder pensioen opbouwt.

2. Je ontvangt over een langere periode pensioen. Jouw opgebouwde pensioen moet dus over meer jaren verdeeld worden. Hierdoor wordt het pensioen dat je maandelijks ontvangt, lager. We berekenen dat met vervroegingsfactoren.

3. Voor jouw AOW gerechtigde leeftijd (67) betaal je een hoger percentage inkomstenbelasting, dan daarna. Hierdoor ontstaat een verschil in wat je netto ontvangt op 66 en 67 jaar.

4. In de app houden we vanaf 67 jaar rekening met jouw AOW-uitkering. Als je bijvoorbeeld op 66 jaar stopt, moet je nog 1 jaar wachten tot je AOW krijgt. Daarom wordt jouw pensioenbedrag € 800 (AOW met partner) of € 1.200,- (AOW alleenstaande) lager.

De Pensioenchecker biedt geen oplossing om de tijd tot je AOW ontvangt te overbruggen. Ga je juist later met pensioen? Bijvoorbeeld op 68-jarige leeftijd, dan wordt jouw pensioen juist hoger, doordat je minder lang gebruik maakt van jouw pensioen. De bedragen in deze app zijn afgerond op tientallen, omdat de bedragen ongeveer zijn.

Wat gebeurt er met mijn Pensioen als het economisch mee of tegenzit?

Wat gebeurt er met mijn Pensioen als het economisch mee of tegenzit? Doordat je inlogt met jouw DigiD halen wij je pensioengegevens op uit mijnpensioenoverzicht.nl. Ook je te bereiken pensioen als het economisch mee- of tegenzit.
Hoe het met de economie gaat heeft invloed op de hoogte van uw pensioen. De economie heeft invloed op de beleggingen. Gaat het slechter met de economie, dan zijn de beleggingen meestal minder waard. Ook een lage rente en stijgende prijzen hebben invloed. Daardoor kan je pensioen lager zijn dan verwacht.

Gaat het beter met de economie, dan zijn de beleggingen meestal meer waard. Ook als de rente stijgt kan je pensioen hoger zijn dan verwacht. Alle bedragen zijn afgerond op tientallen.

Waarom kan ik niet inloggen met de DigiD app?

Dat kan nu nog niet, maar hier wordt hard aan gewerkt. Inloggen gaat nu met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.

Ik bouw geen pensioen op bij een van de initiatiefnemers. Kan ik de app ook gebruiken?

Jazeker! De app is voor iedereen die pensioen opbouwt in Nederland. Hij is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken.

Over de Pensioenchecker

Even snel en makkelijk je pensioen checken, net zoals je banksaldo. Dat is ons doel! De Pensioenchecker geeft je op een simpele manier antwoord op de belangrijkste vragen over je pensioen. Vragen als: Hoeveel krijg ik straks? Wanneer krijg ik pensioen? Kan ik eerder stoppen? Kan ik mijn pensioenbedrag verhogen?

Log in met je DigiD en je krijgt direct antwoord. Wat je privacy betreft, wij slaan jouw gegevens niet op. Zodra je de app verlaat worden jouw gegevens verwijderd. Wel zo veilig.

De pensioenchecker is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Pensioenfederatie en Nederlandse pensioenuitvoerders. Iedereen die in Nederland pensioen opbouwt kan de app gebruiken. Gratis. Want wij hoeven geen geld te verdienen aan jouw gegevens. ‘Laat me gewoon zien wat ik netto per maand kan verwachten’ lieten mensen ons weten. Dat hebben we gedaan.

Download de Pensioenchecker dus helemaal gratis. En check je pensioen makkelijk en snel. Zo ben jij voorbereid op de toekomst.

Download de Pensioenchecker

Gratis inzicht in jouw toekomstige financiele situatie. Veilig en transparant.

Zekerheid voor later

Jouw data is veilig